WordPress
Inačica 3.6

Semantička osobna platforma za objavljivanje

Prvo ono najvažnije

Dobrodošli. WordPress je za mene vrlo poseban projekt. Svaki programer i suradnik dodaje nešto jedinstveno u njega, i zajedno smo stvorili nešto prelijepo. Ponosan sam što sam dio toga. Tisuće sati su utrošene u WordPress i mi ga stalno nastojimo učiniti još boljim, svaki dan. Hvala vam što ste WordPress učinili dijelom svoga svijeta.

— Matt Mullenweg

Instalacija: Poznata petominutna instalacija

 1. Raspakirajte paket u prazan direktorij i prenesite sve na server.
 2. Otvorite wp-admin/install.php u vašem web pregledniku. Provest će vas kroz proces popunjavanja vaše wp-config.php datoteke sa detaljima za povezivanje sa bazom podataka.
  1. Ako zbog nekog razloga ovo ne funkcionira, ne brinite. Ne funkcionira uvijek na svim web hostovima. Otvorite wp-config-sample.php u nekom uređivaču teksta kao što su WordPad ili neki slični i unesite detalje za povezivanje sa vašom bazom podataka.
  2. Snimite datoteku kao wp-config.php i prenesite ju na server.
  3. Otvorite wp-admin/install.php u vašem web pregledniku.
 3. Nakon što je konfiguracijska datoteka namještena, instalacija će postaviti tablice potrebne za vaš blog. Ako se pojave pogreške, još jednom provjerite vašu wp-config.php datoteku, i pokušajte ponovno. Ako ponovno dođe do pogreške, molimo vas posjetite forume podrške sa što više prikupljenih podataka o pojavljenim pogreškama.
 4. Ako niste upisali lozinku, zapamtite lozinku koja će vam biti dana. Ako niste upisali korisničko ime, ono će biti admin.
 5. Nakon toga, instalacija bi vas trebala usmjeriti na stranicu za prijavu. Prijavite se sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste izabrali tijekom instalacije. Ako je lozinka generirana za vas, onda možete kliknuti na 'Profil' kako bi promijenili lozinku.

Nadogradnja

Upotreba Automatske Nadogradnje

Ako nadograđujete sa inačice 2.7 ili novije, možete upotrijebiti automatsku nadogradnju:

 1. Otvorite wp-admin/update-core.php u vašem web pregledniku i slijedite upute.
 2. Očekivali ste možda više? To je sve!

Ručna Nadogradnja

 1. Prije nego što bilo što nadogradite, obavezno napravite backup svih datoteka koje ste možda mijenjali, kao što je index.php.
 2. Obrišite vaše stare WordPress datoteke, sačuvajte samo one koje ste mijenjali.
 3. Prenesite nove datoteke.
 4. Usmjerite vaš web preglednik na /wp-admin/upgrade.php.

Promijene Predložaka Tema

Ako ste prilagođavali predloške vaših tema, najvjerovatnije ćete morati napraviti neke promjene na njima zbog novijih inačica WordPressa.

Migracija sa drugih sistema

WordPress podržava uvoz sa velikog broja sistema. Prvo trebate instalirati i pokrenuti WordPress onako kako je to objašnjeno iznad, prije korištenja našeg uvoznog alata.

Sistemske Zahtijevi

Sistemske Preporuke

Izvori Na Internetu

Ako imate bilo kakvih pitanja na koja ne možete naći odgovore u ovom dokumentu, molimo vas da pogledate brojne WordPressove izvore na internetu:

WordPress Codex
Codex je WordPress enciklopedija. To je najbolji dostupan izvor informacija vezanih za WordPress.
WordPress Blog
Ovdje ćete pronaći najnovije nadogradnje i vijesti vezane za WordPress. Svježe WordPress vijesti se pojavljuju na vašoj administrativnoj nadzornoj ploči.
WordPress Planet
WordPress Planet vam donosi vijesti i članke sa svih WordPress blogova širom weba.
WordPress Forumi Podrške
Ako ste tražili svugdje i još ne možete pronaći odgovor, forumi podrške su vrlo aktivni i imaju veliku zajednicu koja je spremna pomoći. Da biste im pomogli u rješavanju vašeg problema napišite opisiv naslov teme i što više detalja o vašem problemu.
WordPress IRC Kanal
Postoji i online kanal za čavrljanje koji se koristi za raspravu između ljudi koji koriste WordPress i povremeno za teme podrške. Ova wiki stranica trebala bi vas usmjeriti u pravom smjeru. (irc.freenode.net #wordpress)

XML-RPC i Atom Sučelje

Na vašem WordPress blogu možete objavljvati pomoću alata kao što su Windows Live Writer, Ecto, w.bloggar, Radio Userland (što znači da možete koristiti Radio email-to-blog mogućnost), NewzCrawler, i druge alate koji podržavaju API za bloganje! :) Više o ovome možete pročitati u XML-RPC podršci u Codexu.

Objavljivanje putem E-pošte

Možete objavljivati pomoću bilo kojeg klijenta e-pošte! Da biste ovo omogućili otiđite na stranicu opcija "Pisanje" i popunite detalje o konekciji na vaš tajni POP3 račun. Zatim trebate podesiti wp-mail.php da periodično provjerava poštanski sandučić za nove postove. To možete učiniti pomoću cron-jobs, ili ako ga vaš poslužitelj ne podržava pomoću nekog drugog sistema za nadgledanje web stranica, čime ćete omogućiti tom servisu provjeru vašeg wp-mail.php URL-a.

Objavljivanje je lako: Poruka e-pošte poslana na adresu koju ste naveli biti će objavljena, a naslov poruke e-pošte biti će i naslov posta. Najbolje je da adresa bude tajna. Skripta će izbrisati poruke e-pošte koje su uspiješno objavljene.

Korisničke Uloge

Uveli smo vrlo fleksibilan sustav uloga u inačici 2.0. Više o Ulogama i Mogućnostima možete pročitati na Codexu (en).

Završne Bilješke

Širite Ljubav

WordPress nema višemilijunski vrijednu marketing kampanju ili poznate sponzore, ali imamo nešto puno bolje—vas. Ako uživate u korištenju WordPressa molimo vas da to uzmete u obzir i kažete o tome prijatelju, pomognete u postavljanju WordPressa nekome tko o tome manje zna nego vi, ili pisanju autoru nekog medijskog članka koji nas je previdio.

WordPress je službeni nastavak b2/cafélog, kojeg je stvorio Michel V. Rad su nastavili WordPress programeri. Ako želite poduprijeti WordPress, molimo razmislite o donaciji.

Autorsko pravo (Copyright)

WordPress je besplatan softver, i izdan je pod uvjetima GPL inačica 2 ili (po mogućnosti) nekoj novijoj inačici. Pogledajte license.txt.